Welk huidtype heb jij
Huidverzorging

WAT VOOR HUIDTYPE HEB IK?

Alle huidtypes hebben baat bij dagelijkse reiniging en hydratatie, maar verschillende huidtypes, waaronder vette, droge, normale, gemengde en gevoelige huid, hebben verschillende behoeften – daarom is het begrijpen van je huidtype de eerste stap in de verzorging ervan. Maar hoe weet je welk huidtype je hebt? Het antwoord kan gevonden worden door eenvoudige observatie.

WAT JE MOET WETEN

Er zijn vijf verschillende huidtypes: vette, droge, normale, gemengde en gevoelige huid1. Als je weet welk huidtype je hebt, kun je weloverwogen beslissingen nemen en je huid de verzorging en bescherming geven die ze nu en de komende jaren nodig heeft.

UW HUIDTYPE VINDEN 

Het huidtype kan meestal worden bepaald door eenvoudige observatie. Met twee soorten tests die u thuis kunt uitvoeren, kunnen wij u helpen te begrijpen wat voor huidtype u hebt in slechts 30 minuten (en het grootste deel van die tijd kunt u thuis ontspannen met een schoon gezicht).

GEMEENSCHAPPELIJKE KENMERKEN VAN HUIDTYPES

Een vette huid produceert een teveel aan talg waardoor de huid er glimmend uitziet en vet aanvoelt – vooral in de T-zone (voorhoofd, neus en kin). Als je een vette huid hebt, is de kans groter dat je vergrote poriën hebt, acne-vlekken ontwikkelt en vatbaarder bent voor acne-uitbraken.

Een droge huid is meestal dof en kan ruw, schilferig of zelfs schilferig worden. Ze voelt vaak trekkerig of minder elastisch aan en kan meer zichtbare lijntjes vertonen. Bovendien kan ze jeuken of geïrriteerd raken.

De normale huid is evenwichtig en voelt noch droog noch vet aan. Ze is niet gevoelig voor puistjes, schilfertjes, een trekkerig of glad gevoel. De poriën zijn meestal klein, de huidtextuur is glad en de huid is minder gevoelig en heeft minder kans op puistjes.

De gecombineerde huid omvat zowel droge als vette zones, waarbij de T-zone meestal vettig is en de wangen droog of normaal.

Gevoelige huid wordt vaak een huidtype genoemd, maar je kunt een vette en gevoelige huid hebben, een droge en gevoelige huid of een normale en gevoelige huid. Ongeacht welk huidtype je hebt, als je een gevoelige huid hebt, kan ze rood zijn, aanvoelen alsof ze brandt, jeuken of droog zijn. Deze symptomen kunnen verband houden met een huid die kwetsbaarder is voor externe irriterende stoffen en kunnen worden uitgelokt door bepaalde ingrediënten, zoals kleurstoffen of parfum, en door omgevingsfactoren. Als uw huid gevoelig is, kunt u misschien bepalen wat uw gevoeligheid uitlokt en producten vermijden die die specifieke ingrediënten bevatten of uw omgeving aanpassen om uw blootstelling aan prikkelende stoffen te verminderen.

Als beschrijvingen van de verschillende huidtypes je niet tot een conclusie hebben geholpen, zijn er tests die je thuis kunt uitvoeren om je te helpen bepalen welk huidtype je hebt.

KIJKEN EN WACHTEN

Met deze test voor thuis kun je nagaan welk huidtype je hebt door gewoon te observeren hoe je huid zich gedraagt na het reinigen. Was uw gezicht eerst met een zachte reiniger en dep het daarna voorzichtig droog. Als je huid na 30 minuten overal glimt, heb je waarschijnlijk een vette huid; als je huid trekkerig aanvoelt en schilferig of schilferig is, heb je waarschijnlijk een droge huid; als je huid alleen glimt in je T-Zone, heb je waarschijnlijk een gemengde huid; en als je huid gehydrateerd en comfortabel aanvoelt, maar niet vet, heb je waarschijnlijk een normale huid.

ONDERLEGGERS

Wanneer ze op de huid worden gedrukt, absorberen vloeipapiertjes olie – en je kunt ze gebruiken om te weten te komen welk huidtype je hebt. Nadat u uw gezicht met een milde reiniger hebt gewassen, droog dept u het en laat u het 30 minuten rusten. Druk vervolgens met de vellen op verschillende delen van uw gezicht en houd de vellen tegen het licht om de olie afzettingen te zien. Als de velletjes op alle delen van het gezicht een overvloed aan olie laten zien, heb je een vette huid; als ze weinig tot geen olie absorberen, heb je waarschijnlijk een droge huid; als de velletjes slechts een kleine hoeveelheid olie van je T-Zone laten zien, heb je een gemengde huid; en als je op alle delen van je gezicht slechts een minimale hoeveelheid olie ziet, heb je hoogstwaarschijnlijk een normale huid. 

Welke huid je ook hebt, ze kan ook gevoelig zijn of vatbaar voor acne, hoewel mensen met een normale huid minder kans hebben op beide. Met de juiste producten kun je je huid echter verzorgen en tegelijkertijd de gevoeligheid of acne puistjes aanpakken.

 

Dit vind je misschien ook leuk...