Make up

IK HEB ACNE, IS HET GOED OM MAKE-UP TE DRAGEN?

Ja, je mag make-up dragen, maar je moet het wel zorgvuldig kiezen. Sommige cosmetica kan acne veroorzaken. Als dit gebeurt, ontwikkelt u een vorm van acne die acne cosmetica wordt genoemd. Zelfs vrouwen die anders geen acne zouden hebben, kunnen acne cosmetica krijgen van het dragen van make-up.

HOE KOM JE ERACHTER OF MAKE-UP JE ACNE KAN VEROORZAKEN?

Als je acne cosmetica hebt, zul je waarschijnlijk veel kleine bultjes op je gezicht hebben. Deze bultjes verschijnen meestal op de wangen, de kin of het voorhoofd. Veel vrouwen krijgen mee-eters die iets boven hun huid uitsteken. Het kan ook zijn dat u puistjes krijgt.

Als je kleine puistjes rond je lippen hebt, kan je lippenstift of lippenbalsem de boosdoener zijn.Het kan een tijdje duren voordat acne cosmetica optreedt. Het kan een paar dagen tot 6 maanden duren voordat puistjes verschijnen. Deze vertraging kan het moeilijk maken om een verband te zien tussen acne en de make-up die het veroorzaakt.  Wanneer u nieuwe puistjes ziet, kan het zijn dat u de acne behandelt en vervolgens bedekt met acne-veroorzakende make-up. De make-up blijven gebruiken leidt tot een eindeloze cyclus van puistjes. Deze eindeloze cyclus kan frustrerend aanvoelen. Veel vrouwen beginnen te geloven dat niets hun acne zal verhelpen.

HOE ACNE COSMETICA TE VERHELPEN

Zelfs wanneer make-up je acne veroorzaakt, kun je nog steeds make-up dragen en een helderdere huid zien. Je zult dan wel andere make-up moeten gebruiken.

Hier is wat dermatologen aanraden om een zuiverder huid te krijgen.

1 Kies je make-up zorgvuldig. 

Je zult onmiddellijk willen stoppen met het gebruik van alle make-up die je puistjes veroorzaakt. Het kan natuurlijk moeilijk zijn om uit te maken wat de oorzaak van uw acne is. De beste strategie is om alle etiketten op uw make-up en huid- en haarverzorgingsproducten te lezen.

2 Was je gezicht twee keer per dag met een mild reinigingsmiddel, en na elke activiteit waarbij je zweet. 

Dermatologen raden aan om je gezicht te wassen als je wakker wordt en voor je naar bed gaat. Gebruik een cleanser met één van de volgende termen op het etiket: “olievrij”, “verstopt de poriën niet” of “niet-comedogeen”.

Wanneer je je gezicht reinigt, breng je de cleanser zachtjes aan met je vingertoppen en spoel je het af met lauw water.

3 Verwijder uw make-up, ook die van uw ogen, voordat u naar bed gaat. 

Gebruik een olievrije make-up remover. Nadat u uw make-up hebt verwijderd, wast u uw gezicht met een zachte reiniger. Vermijd het schrobben van uw gezicht, zelfs bij het verwijderen van uw make-up.

4 Breng de make-up voorzichtig aan. 

Uw aanraking moet verlicht zijn. U wilt voorkomen dat uw huid geïrriteerd raakt. Make-up kwasten kunnen u helpen alles voorzichtig aan te brengen.

5 Maak uw make-up kwasten elke week schoon en zorg ervoor dat u de enige bent die ze gebruikt. 

Hoewel acne niet besmettelijk is, kunnen acne-veroorzakende bacteriën, dode huidcellen en olie van andermans huid aan uw make-up, make-upkwasten en applicators blijven kleven. Wanneer u gedeelde make-up en hulpmiddelen gebruikt, kunnen deze acne-veroorzakende boosdoeners zich verspreiden naar uw huid, wat leidt tot nieuwe puistjes.

Als u make-up, kwasten of applicators deelt, kunt u ook besmettelijke ziekten oplopen, zoals een koortslip of een roze oogontsteking.

6 Behandel je acne. 

Acne cosmetica zal vaak verdwijnen als je stopt met het gebruik van make-up en haar- en huidverzorgingsproducten die je poriën verstoppen.

Als er echter iets anders de oorzaak is van je acne, zul je nog steeds acne zien. Daarom raden dermatologen aan om je acne te behandelen met producten die een of meer van de volgende ingrediënten bevatten:

  • Benzoylperoxide (bestrijdt acne-veroorzakende bacteriën)
  • Salicylzuur (helpt poriën te ontstoppen)
  • Adapalene (helpt poriën te ontstoppen)

 

Dit vind je misschien ook leuk...