Wit brood
Voeding

DE 5 SLECHTSTE VOEDINGSMIDDELEN VOOR JE HUID

Je kunt een heel gedetailleerd huidverzorging regime hebben met de beste en meest gewilde producten, maar de kans is groot dat je huid niet op zijn best is als je niet tegelijkertijd een aantal gezonde voedingskeuzes maakt. Huidverzorging gaat niet alleen over wat je op je gezicht smeert, maar ook over wat je in je lichaam stopt. Hoewel er nog meer onderzoek moet worden gedaan naar de effecten van voeding op de huid, zijn sommige studies en deskundigen van mening dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die in verband worden gebracht met een goede huid en andere die huidaandoeningen kunnen verergeren of veroudering kunnen bevorderen.

Goede gewoontes zijn belangrijk voor een stralende huid en gezond haar. Bijvoorbeeld, genoeg slaap en een goede hydratatie weerspiegelen zich echt in het uiterlijk van je huid, en dat geldt ook voor een goede ontgifting. Die donkere kringen onder de ogen? Dat kan een teken zijn van voedselovergevoeligheid, allergieën, of de behoefte van je lichaam aan ontgifting ondersteuning. Heb je nog steeds slaaprimpels op je gezicht uren nadat je wakker bent geworden? Dan ben je misschien uitgedroogd! Dus drink dat water – om een miljoen verschillende redenen – en drink het gedurende de dag. Gestresseerd? Dat kan ook invloed hebben op je huid. Dus stress verminderen is de sleutel tot een gezonde, stralende huid.

Bekijk hieronder welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden. Maar onthoud, het behouden van een gezond, evenwichtig dieet is altijd de beste manier voor zowel je huid als je hele lichaam (en mentale) gezondheid. Als je erover denkt je dieet aan te passen voor een betere huid, overleg dan eerst met je arts voordat je grote veranderingen aanbrengt.

WAT MOET JE VERMIJDEN

1 SNOEP

Suikerhoudende voedingsmiddelen (zoals snoep, maar ook andere zoetigheden) kunnen leiden tot huidveroudering. Volgens de American Academy of Dermatology kan “het verminderen van de suikerinname de elastine- en collageenmoleculen in de huid beschermen. Onderzoek heeft aangetoond dat een dieet met veel suiker deze moleculen kan beschadigen, wat leidt tot rimpels en een slappe huid.”

2 WIT BROOD

Voedingsmiddelen zoals wit brood, witte rijst en aardappelen staan hoog op de glycemische index, wat problemen voor je huid kan betekenen – in het bijzonder acne. Volgens de Cleveland Clinic, blijkt uit onderzoek dat deze voedingsmiddelen puistjes kunnen veroorzaken door pieken in het insulineniveau. Bovendien zegt de kliniek: “Een insulinepiek leidt onvermijdelijk tot een insulinecrash, waardoor je huid en de rest van je lichaam er uitgeput uitzien en zich uitgeput voelen.

3 MELK

Sommige studies hebben aangetoond dat melk in verband wordt gebracht met acne, maar er moet nog meer onderzoek worden gedaan om dit volledig te bevestigen. Sommige deskundigen denken dat de hormonen in melk ontstekingen veroorzaken, die op hun beurt je poriën verstoppen.

4 BURGERS

De Cleveland Clinic zegt dat verzadigde vetten, zoals vet rundvlees, kaas en boter, acne kunnen veroorzaken. Dat komt omdat deze voedingsmiddelen in verband worden gebracht met hoge concentraties insuline-groeifactor, die volgens de kliniek “de productie stimuleert van de geslachtshormonen die de productie van acne verhogen.”

5 CHIPS

Zout rijke voeding kan je uitdrogen, waardoor je huid uitdroogt, wat een heleboel problemen veroorzaakt, zoals een vermoeide, doffe huid en donkere kringen onder de ogen.

 

Dit vind je misschien ook leuk...