Huidverzorging

GEBRUIKEN WE TE VEEL HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN?

Hoeveel huidverzorgingsproducten gebruik jij? Laten we beginnen met de basis: cleanser, toner en moisturizer. Velen van ons hebben ook een favoriet serum en gebruiken micellair water om onze make-up te verwijderen. Plus een oogcrème om donkere kringen en kraaienpootjes aan te pakken. Misschien een retinol om de huid jeugdig te houden, en een dosis vitamine C om de huid helder te maken. Het is ook altijd goed om een masker te hebben voor speciale gelegenheden. En voor je het weet staat je badkamer kast vol met glazen flesjes en kuipjes.

DUS GEBRUIKEN WE TE VEEL HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN?

Hoewel we ons meer zorgen maken over het gebruik van de verkeerde producten voor je huid, hebben we de neiging om te veel te hydrateren. Slechts 15 procent van ons heeft een dagelijkse vochtinbrengende crème nodig – degenen die dat wel nodig hebben, hebben meestal een genetisch droge huid die niet op de juiste manier functioneert.

Het is een veel voorkomende misvatting dat hoe meer moisturizer je gebruikt, hoe effectiever het zal zijn. Gemiddeld kan onze huid maar tot 60 procent absorberen van wat erop wordt gedaan – alles wat meer is dan dat blijft aan de oppervlakte zitten, verstopt je poriën, verstikt de huid en beïnvloedt de barrière en de manier waarop het werkt.

Als het op reinigen aankomt, is het volgens prima als je dit twee keer per dag doet (één keer ’s ochtends en één keer ’s avonds) – maar als je een gevoelige huid hebt, kan een ‘dubbele reiniging’ meer kwaad dan goed doen.

WELKE NEGATIEVE EFFECTEN KUNNEN TE VEEL PRODUCTEN HEBBEN OP ONZE HUID?

Je huid overladen met te veel rijke en zware texturen kan je huid lui en zelfgenoegzaam maken. Ze wordt afhankelijk van vocht van buitenaf en werkt niet meer zo hard om haar natuurlijke functie van bescherming en hydratatie uit te voeren. In feite zal overmatig gebruik van producten zoals moisturizer de meeste huidproblemen alleen maar verergeren.

Het maakt je huid niet alleen afhankelijk van extra hydratatie, maar het kan ook leiden tot een overproductie van talg; wat leidt tot ontstekingen, verstopte poriën, roodheid, schilfering, pigmentatie en acne.

DUS MOETEN WE GEWOON REINIGEN, TONIFIËREN EN HYDRATEREN?

Skip-care’ wordt gepromoot als de nieuwste huidverzorgingstrend uit Korea. Maar dermatologen prediken deze simplistische benadering van huidverzorging al jaren.

Er is een reden waarom ‘reinigen, tonifiëren en hydrateren’ zo’n bekende uitdrukking is. Velen geloven dat drie stappen voldoende zijn voor een gezonde huid, en dat het van je huidtype afhangt welke kleine aanpassingen je kunt doen. Bijvoorbeeld: ‘Reinigen, scrubben, serum’ is misschien beter geschikt voor jou.

De eerste stap in elke huidverzorgingsroutine is beginnen met een schoon, leeg canvas door alle make-up, vuil en onzuiverheden van de huid te verwijderen. Als make-up niet goed wordt verwijderd, kan het de poriën verstoppen, waardoor ze verstopt kunnen raken en je huid er vettig, ongezond en dof gaat uitzien.

In het verlengde hiervan is het handig om een ‘huidspecifiek’ serum te gebruiken (bij voorkeur met actieve ingrediënten zoals retinol of vitamine C) en vervolgens SPF (alleen ’s ochtends). Probeer te kiezen voor minder producten, maar wel producten die van de hoogste kwaliteit zijn en hard werken.

n plaats van je huid te overladen met producten, help je haar om op een natuurlijke manier voor zichzelf te werken. Begin met het geleidelijk verminderen van de hoeveelheid huidverzorging die je elke dag gebruikt.

 

Dit vind je misschien ook leuk...