Nagels
Nagels

WAT JE NAGELS ZEGGEN OVER JE GEZONDHEID

Wist je dat je nagels aanwijzingen kunnen geven over je algehele gezondheid? Een wit vlekje hier, een rozige tint daar, of wat ribbeltjes of bobbeltjes kunnen een teken zijn van een ziekte in het lichaam. Problemen in de lever, longen en het hart kunnen aan je nagels te zien zijn. Lees verder om te ontdekken welke geheimen je nagels kunnen onthullen.

WITTE NAGELS

Als de nagels overwegend wit zijn met donkerder randen, kan dit wijzen op leverproblemen, zoals hepatitis. Op deze foto zie je ook dat de vingers geelzuchtig zijn, een ander teken van leverproblemen.

GELE NAGELS

Een van de meest voorkomende oorzaken van gele nagels is een schimmelinfectie. Naarmate de infectie verergert, kan het nagelbed zich terugtrekken en kunnen de nagels dikker worden en afbrokkelen. In zeldzame gevallen kunnen gele nagels wijzen op een ernstigere aandoening, zoals een ernstige schildklieraandoening, longaandoening, diabetes of psoriasis.

BLAUWACHTIGE NAGELS

Blauwachtige nagels kunnen betekenen dat het lichaam niet genoeg zuurstof krijgt. Dit kan wijzen op een longprobleem, zoals emfyseem. Sommige hartproblemen kunnen in verband worden gebracht met blauwachtige nagels.

GEGOLFDE NAGELS

Als het nageloppervlak gerimpeld of putjes vertoont, kan dit een vroeg teken zijn van psoriasis of ontstekingsartritis. Verkleuring van de nagel komt vaak voor; de huid onder de nagel kan roodachtig-bruin lijken. 

OPGEZETTE NAGEL VOUW

Als de huid rond de nagel rood en gezwollen lijkt, is er sprake van een ontsteking van de nagelplooi. Het kan het gevolg zijn van lupus of een andere bindweefselaandoening. Ook een infectie kan roodheid en ontsteking van de nagelplooi veroorzaken.

DONKERE LIJNEN ONDER DE NAGEL

Donkere lijnen onder de nagel moeten zo snel mogelijk worden onderzocht. Ze worden soms veroorzaakt door melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker.

GEKNAAGDE NAGELS

Nagelbijten is misschien niet meer dan een oude gewoonte, maar in sommige gevallen is het een teken van aanhoudende angst die baat zou kunnen hebben bij behandeling. Nagelbijten of -plukken wordt ook in verband gebracht met obsessieve-compulsieve stoornis. Als je niet kunt stoppen, is het de moeite waard om het met je arts te bespreken.

 

Dit vind je misschien ook leuk...