Uncategorized

LEER BOTSWANA KENNEN TIJDENS SAFARI

Ben jij een van de vele mensen die ook binnenkort een rondreis Botswana gaat maken? Dan is deze blog zeker aan aanrader. Veel mensen gaan tegenwoordig op rondreis door Botswana voor de natuur, dieren en uiteraard de ervaring. Echter zullen de meeste mensen niet veel weten over de geschiedenis van Botswana. Of welke bevolking er leeft en waar zij voor staan. Hieronder staat  een kleine verduidelijking over de geschiedenis, godsdienst, bevolking en de mentaliteit van de bewoners van Botswana. 

DE GESCHIEDENIS VAN BOTSWANA

Op het moment is Botswana een democratisch en stabiel land. Toch kent Botswana een lange geschiedenis, want in 1966 kreeg Botswana pas zijn huidige naam. Vroeger woonden de bosjesmannen in Botswana en pas vanaf de negentiende eeuw kwamen europeanen op dit gebied. Toen vertrok het Tswana volk vanuit Zuid-Afrika naar Botswana. 

Door de komst van kolonisten ontstond er een oorlog in Zuid-Afrika en daarmee kwamen ook de Tswana in gevaar. De leider, Khama III, vroeg de Britten om bescherming. 

Eindelijk in 1885 werd hun verzoek ingewilligd. Het Bechuanaland Protectoraat was geboren. Echter wilden Zuid-Afrika het gebied aan hun Unie van Zuid-Afrika toevoegen in 1910. Maar de Britten hielden voet bij stuk. 

Pas in 1966 aanvaarde de Britten het voorstel van Botswana om zichzelf op een democratische wijze te besturen. De kleinzoon van Khama III werd hier president. De partij die toen aan de macht was, Botswana Democratic Party, regeert nog steeds in Botswana. 

DE BEVOLKING VAN BOTSWANA

Botswana betekent ‘plaats van de Tswana’. Dit verwijst naar het volk dat de meerderheid heeft in Botswana, namelijk 80% van de 2,2 miljoen inwoners. Deze bewoners zijn heel vriendelijk, gastvrij en warm. Dit zijn ze niet alleen naar hun eigen familie toe, maar ook richting andere stammen die zich bevinden in Botswana. Bijvoorbeeld volkeren zoals Kalanga, herero, Afrikaanse Indiërs en blanken. Voor de Tswana maakt de oorspronkelijke identiteit niet uit. Ze behoren inmiddels allemaal tot dezelfde bevolking. 

DE GODSDIENST IN BOTSWANA

Het grootste deel van de bevolking is christelijk. Christelijke feestdagen worden ook nationaal gevierd. Dit zijn ook de enige feestdagen die als officiële feestdagen worden erkend. Echter combineren veel van de bewoners het met traditionele religies. 

In de grondwet staat dat iedereen zijn eigen geloof mag nastreven. Er zijn ook weinig conflicten tussen verschillende religies in Botswana. Geen enkele religie is erkend als staatsgodsdienst. 

DE MENTALITEIT VAN BOTSWANA

Respect staat centraal in Botswana. Democratie en gelijkheid zijn ook erg belangrijk en dit zie je ook terug in de traditionele dorpen in Botswana. De bevolking komt bijvoorbeeld allemaal naar een ontmoetingsplek waar iedereen in stem mag inbrengen. Hier worden ook de beslissingen gemaakt. 

Iets wat erg belangrijk is in botswana, is het elkaar begroeten. Maak gerust met iemand op straat een praatje, of vraag hoe het met iemand gaat voordat je bijvoorbeeld de weg vraagt.

Dit vind je misschien ook leuk...